mariaborg.blogg.se

Demonstration

Kategori: Allmänt

Idag deltog jag och omkring 200 personer i ett demonstrationståg som ägde rum i Jönköpings City. Syftet med tåget var att demonstrera emot gruvbrytning i Norra Kärr, utanför Gränna. Platsen ligger i nära anslutning till vättern som 250 000 människor får sitt vatten ifrån. Ansvariga kan inte garantera att gruvgrytningen inte kommer att påverka vättern, därför anser jag att det projektet inte borde få genomföras. Som en klok människa sa idag under ett tal: 
"Vad ska vi med en gruva till om 250 000 människor inte längre kan få sitt rena vatten."
 
Foto: Maria Borg 
 
Nedanstående text är taget från eventet "Gruvdemonstration i Jönköping", dvs ej jag som skrivit men tycker det är så bra fakta så väljer att sno den och sprida det viktiga budskapet: 
 
I Sverige pågår i nuläget en gruvboom. Utländska företag får tillstånd att prospektera svensk mark utan att markägare eller de som bor där har något att säga till om. Av de intäkterma för mineralerna som görs av utländska företag på svensk mark går 0,5 promille till svenska staten och 1,5 promille till markägare. På många platser runt om i landet är motståndet stort. Folk vill inte att deras hemtrakter ska bli förvandlade till dagbrott, gruvor eller sandmagasin. Bergstaten har vid flera tillfällen gett tillstånd utan att företag ens behövt fylla i fullständiga enkäter, (brott emot lag). Det har gått så långt att företag fått företräde till den mark som samer är beroende av för att hålla liv i sin kultur.
Tasman metals har fått tillstånd att provspränga innan mark och miljödomstolen har tagit beslut om gruvan ska få tillstånd. Platsen är Norra Kärr, utanför Gränna. Detta är inom tillrinningsområdet för Vättern. Tasman har sagt att det är en unik plats för att gruvan kan göras utan att förstöra miljön, men när protestgrupper frågat om han kan garantera att Vätterns vatten inte kommer bli påverkat negativt så kan han inte det.
Det hela blir som att lyssna på en väderprognos som säger att det blir soligt fredag, man vet att det kan bli regnigt. Skillnaden är att om väderprognosen var felaktig så blir man blöt på picknicken, om “gruvprognosen” var fel så förgiftas Dricksvattnet för 250 000 människor, och Örebro och Stockholm får göra nya planer för sin framtida vattenförsörjning.
Kommentera inlägget här: